Wednesday, July 8, 2009

Wedding Recall

Memandangkan hari ini 1 hari suntuk saya lepak di rumah sambil menonton DVD,
Saya tetiba menjadi rajin untuk menunaikan permintaan NAHWAL untuk memberi beberapa tips membeli barang-barang perkahwinan di Jakarta ini.

1. Kain utk nikah or reception.

As for myself, saya beli di Mayestik. Located at Jakarta Barat.
Kat sini ala-ala Jalan TAR. Kena pandai memilih dan menawar.
Saya hanya membeli baju untuk reception sahaja di sini.
Lace for the outer and shantung silk for the inner.
I bought shantung silk untuk sang suami punya baju juga di sini.
Saya hanya membeli kain di sini coz I didn't have the time untuk bolak-balik ke Jakarta.
But they do accept tailoring here which will cost you super duper cheap.
Saya cuma mintak their designer to design the baju that suits kegemukkan badan saya.
Oh, ya.. Baju saya di buat oleh KIMIE KAJANG.

2. Guest Book dan Doorgifts

Pegi ke Pasar Mangga Dua.
Kamu pasti akan rambang mata di situ.
Make sure pegi dari pagi.
Untuk doorgift, saya beli photoframe yang kecil untuk majlis pihak saya.
Kotak dan riben tuh beli di KL ya.
Manakala untuk majlis pihak lelaki, saya beli kotak bekas tissue yang cute. (Maaf saya takde gambar doorgift pihak lelaki dalam simpanan)
Harga seperti biasa, harus menawar!

Pic di atas ini adalah doorgift yang telah saya berikan pada tetamu saya.
Pic 1 kiri itu adalah sabun yang telah digubah menjadi lollipop oleh mama saya.
Ini untuk semua tetamu.
Pic 2 kanan itu ialah telur rebus dalam bekas organza.
Juga untuk semua tetamu.
Pic 3 bawah kiri ialah tasbih yang dibeli di Mydin dalam bekas pewter yang mama saya beli di Langkawi.
Ini untuk VIP.
Pic 4 bawah kanan ialah set sudu comel dan napkin yang telah disponsor oleh Hana.
Ini untuk semua tetamu time nikah.

3. Kad Kahwin


Kad saya bukan di tempah di Jakarta ya tapi di LH Creative KL.
Tapi kalau nak kad yang murah di sini, pegi ke Pasar Tebet.
Kad saya telah disponsor oleh kawan baik saya, Abu.
Custom made card.
Riben itu saya yang tambah.

4. Bunga Tangan dan Bunga Pahar DIY


Bunga tangan itu saya beli di SSF.
Artificial tulip yang nampak sangat real.
Hasil gubahan sendiri.
Skang bunga ini ada di butik KIMIE KAJANG.
Saya bagi terus sebab Kimie berkenan sangat dgn bunga itu.
Bunga Pahar itu juga DIY.
Saya dan mama saya bertungkus lumus buat bunga dip itu siang malam.
Dan hasilnya mmg memadai bagi saya.

Untuk makluman, saya tidak menggunakan khidmat wedding planner langsung untuk merealisasikan my wedding dream.
I did it all by myself dengan pertolongan teman-teman rapat dan keluarga sahaja.

For more infos on my wedding preparations, click la label WEDDING yang ada kat sebelah kanan anda itu.

Adios!

5 comments:

Aida said...

hmm .. best kan majlis kahwin semer adalah hasil kerja keras kita .. sanggat bangga sekali .. :)

Syima Syaz said...

saya plan nak buat semua sendiri utk wedding.termasuk hantaran...
tapi bila patut start ek?

syarina said...

hi.. i jumpa ur blog masa bloghopping, im planning to make my baju dkt kimie jugak. nak tanya u puas hati tak overall dgn dia? brp dia quote u for ur baju ek? email me inanordin[@]yahoo[.]com ek

HAZELNUT LADY said...

hye..sy nk tny katne awak beli tasbih tu erk??? sy berminat nk gune tasbih as a doorgift..tp tak tau nk cari katne..thanks...

Anonymous said...

hye dear..

boleh i tahu masa u tempah baju kat kimie tu..u bawa kain ke? so kimie tu la yang akan design baju u kan...
boleh x email kan i price kimie tu?
nurulsyuhaida20@gmail.com

thanks ek..tgh pening nak cari dress maker...