Wednesday, October 29, 2008

Make Up tips.

I just got back from Cyberjaya. Ada Open House Aidilfitri + Deepavali. Tgh-tgh panas. Berpeluh ketiak aku. Nih tgh sangap tunggu masa nak meeting kol 4 pm kang. Sesambil tuh, aku nak share tips utk pakai make up kat office dgn masa yg sgt cepat utk korang semua.

Firstly, amik la ape2 moisturizer. As for me, I'm using Garnier. Garnier nih bagus sbb dia tak berminyak and dpt memutihkan bintik2 hitam at d same time.
Sapukan kat muka. And this is d hasil.Ini concealer. Aku pakai Bodyshop nye sbb dia senang nk guna. Letak kt bhgn muka yg korang rasa nak cover and bagi nampak licin. Cam nih.Pastuh amik berus cenggini. Reminder: Jgn beli berus water color. Carik utk make up.Guna berus dan ratakan concealer td. Buat ala kadar jek sbb kalo over, nnt concealer tuh abih plak.
Next, amik bedak + foundation. Aku pakai 2 in 1 senang. Studio Fix MAC.
This time aku pakai berus lain. Aku tak suka pakai sponge sbb nnt kena pakai byk and tak rata sapuannya.
Start sapu dr forehead dulu then turun ke bawah. Sapu ikut sedap rasa korang.
Nih hasil dia pas dah letak bedak tuh.
Ini kalo korang nak pakai blusher. If not, just stop after bedak. Another diff berus yg digunakan di sini. Blusher from MAC.
Dis is how it looks.
Dis is called highlights @ shadow. Tak sure kalo MAC ada jual lagi sbb aku beli time promos. Function dia utk menampakkan muka yg runcing. Again, a different brush used.
Sapu highlights nih kat bawah mata and bhgn bawah pipi. Blend kan sikit dgn blusher utk nampak warna lagi chantek.
Last skali, lipstick or lip gloss. Utk ari ni aku pakai lip gloss jek. Glam Shine by Loreal.
Done. I am now ready to go out.
Quality gambo mmg kureng la sket sbb pakai camera phone kan. But I hope it helps la korang. This time aku tak pakai eye shadow. Nnt time aku make up boh eye shadow, aku share tips lagik.

7 comments:

Marsha~ said...

ape lah nyah... mana caption gambar?? ni bagi tips bisu ni ape ke hal??? kihkihkihkih.. audionye elek.. hehehehe..

Iza wonders... said...

hahaha...good one!

Nor Aida Abdullah said...

wah .. free lesson and good tip .. bestlah kan sejak kau dah advance makeup ni .. lepas ni aku gigih lak utk make up kan diri .. ;)

eZa said...

baguih! teruskan usaha anda memberi kan tips berguna secara percuma! appreciate it very much! :)

Marsha~ said...

woaaahhh.. series smlm tak nampak.. barule boleh belajar ni.. herrmm.. aku mmg tak reti nak shading2 muka ni.. semua ajar nak kasi tirus muka, muka aku panjang so aku nak belajar yang kasi bulat.. ada ke?? huhu..

babe! more tips plz.. sejak ada laki ni kena jaga badan, kalau tak kena kutukkkkkkkkkkkk je ngn mak aku.. dia komplen mcm2.. bosan aku dengar. hahaha

Moi Suwit a.k.a Mrs Xylan said...

hahaha.. wut hav u done to my fren!! hahaha.. owhh.. it is u.. my bad ;-p
i'm so proud of u babe.. my fren has transform into one hot babe! haha hot ke? nice babe.. thanks for d tips.. ;-)

Anonymous said...

hye, i nampak u kat jamuan hari raya cyberview tu, u pakai blouse turqoise kan... ur new hair cantik.. hows diet?