Monday, February 23, 2009

I am MAD! Really MAD!

This is about my surat kebenaran bernikah.
My Encik Bab gave me his surat kebenaran bernikah couple of weeks ago.
Soon as I got his, I went to Pejabat Agama Islam Kajang.

Here the story goes.
I told them that I lived in Cheras Batu 9.
They told me to get this jurunikah at Masjid Cheras Bt. 9.
Then I asked them regarding my case.
Well, I lost my father when I was 3 yrs old.
My only wali is my "BAPAK SEPUPU" who lived in Perlis.
So I asked how do get thru it.
They said, "Suruh ur bapak sepupu pegi pejabat agama Perlis and just fill up the form...."
I asked another question.
"Saya nak menikah di Ampang."
They answered, " Takpe, pegi amik signature jurunikah kawasan kamu tuh dulu and come back later."

And my Bapak Sepupu did it without hassle.
By 3 days, he already posted me the Surat Wakalah Wali.
The moment I received his letter, I called the jurunikah at my place tuh.
I told him I need to see him to get his signature.
He asked, "Bila nak nikah?"
I said la April 3.
He said, "Ooo.. lama lagi tuh."
I said, "Saya nak menikah di Ampang."
He said, "Kalau nak senang, buat pemastautin. Tak perlu amik tandatangan saya."

I tried his options but unfortunately, the Masjid Darul Ehsan and alamat rumah Ieza berada di 2 mukim yg berbeza.
So it end up I have to go on with the first option as suggested by the Pejabat Agama.

So today, I called the jurunikah at my place again.
Told him that I still need to get his signature.
He then say, "OK. Datang bawak wali."
I told him..
"Saya takde wali. Wali saya dekat Perlis. Dia dah pun anta surat wakalah wali."

And guess ape dia jawab????????

He said......................
"Kalau macam tuh saya tak berapa tau sgt procedure dia. Apa kata awak pegi jumpa ustaz Amin dekat Pejabat Agama Daerah Kajang tuh. Suruh Pejabat Agama yg bg kebenaran tuh."

Boleh macam tuh????????????????????????????

Aku dah macam blur skang nih.

Awin kawin dulu senang jekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..................................
But it was not this jurunikah la.

EEeiii!!!!!

I am sooo frustrated with the law.
Islam tuh sememangnya mudah utk kita tp undang2 Malaysia buatkan segala2nya jadik membebankan!

Moga-moga ada hikmah di sebalik semua ini.
And luckily I wanted to settle it faster in d first place.
Awin dulu seminggu sebelom kawin jek buat. Terus setel.

Paiseh!

P/s : 2,3 ari nih aku cepat bebenor EMO. PMS nak menyerang la nih.

9 comments:

Aida said...

apsal mcm susah sangat .. prepare awal pun masalah jugak ye .. takpe qmie, sure ada hikmah je semer tu ..

Iza Wonders said...

typical Malaysia..everything seemed rigid n complicated!

Ladynoe™ said...

Ampang? Kajang? hoh! imam jurunikah kat sana, sorry to say, MEMANG MACAM SIAL. qimie nak tau, tunang noe org ampang, so nak jumpa imam jurunikah dia nak mintak sign punya la susah. Janji malam ni, dtg rumah, bini dia ckp, dia keluar.

pastu esok janji maghrib, dtg masjid, dia takde. tau-tau anta SMS dia cakap dia ade hal. pas tu, esoknya, call, dia cakap, pergi jumpa imam msjid kajang pulak lah.

tunang noe nak nak ambik sign bodoh dia tu je, makan 2 minggu! anak sakit lah, ada hal lah, macam-macam!

noe ngan tunang sampai begaduh sesama sendiri. bodoh betul la.

The Journey.. said...

noe : tuh la y should they make it hard for us kan? bukan nye kita nak buat benda jahat pon.

no wonder la kes khalwat makin tinggi skang nih!

nURmALa mAZLan said...

haish!!! Susah kan.. I pon sampai nak menangis nak sattlekan borang kebenaran kahwin ni..mmg undang² ni cam menyusahkan lagi je.. erm..x susah sebenarnya. Tapi yg sepatut nyer pegang jawatan tu, x tau bidang kerja dia secara menyeluruh..

macam kes I aritu, address kat IC I KL. Tapi org kata mukim I tu Selangor. Bila I call JAIS KAJANG nak confirm.. dia boleh tanya I balik bayar cukai tanah & cukai pintu kat mana.. hampeh kan.. org tanya dia, dia tanya kita balik..dia patut tau la area umah I tu kawasan dia ke bukan..

sabar je la..x lama je lagi..Insyaallahs emuanya akan ok ye..

lady_daisy said...

hi, i ain.. knap susah sgt orang pun nak kawin dalam bulan 7 nie.. awal bulan 1 ari tue pegi pejabat amik borang nikah pastu tanyelah petugas kat situ macam mane procedurnye.. ooo lambat lagi tue..isi jer form nie..

situasi ain sama macam qimie i lost my father too. yelah kiter tak d ayah nie nak kene buat semua...kebetulan ain pun duk area batu 9 gak kat kompleks fru PGA...

eZa said...

dugaan tuh... for a reason... cool bebeh, cool... :)

+ Sha + said...

uit lecehnye camtu.
haih tak tau la kat jhr ni camne. hopefully tak la camtu skali

Marsha~ said...

betul tu.. prosiding jab. kerajaan kat malaysia ini amat lembab dan membebankan.. relax nok! imam aku dulu pun cukup seksa nak jumpa dia. masa nikakh dia tk dtg sebab takde org amik dia!! boleh??!