Thursday, January 15, 2009

Baju Bertandang

As mentioned on my previous entry KALER TEMA, I've found the songket that I've wanted. And the best part is.. it's CHEAP!! Almaklumlah aku dan Encik Bab kan ber size special.. so most of the boutiques that me and him managed to visit doesn't have the size for us so most of them suggested that we SEWA BARU which the cost is slightly higher than the normal sewa cost.

A couple of weeks ago, I went scouting for the henna maker dekat Plaza City One and we've found this kedai called Bright Sail. Kedai pemborong pengantin something like dat la. It happens dat mereka menjual kain songket di kedai itu. And they have the hijau lumut nye kaler!!!

The cost? RM 250 for both pair bride and grooms. Murah kan? Kalo nak upah jahit kat situ, U add another RM 250 for both also. So it's RM 500 there. As for my Encik Bab, dia nak baju melayu yg berjaket itu, so kena tambah lagi RM 50. And makes it RM 550. Aku plak nak tempah kasut dr fabric yg sama so tambah lagi RM 70. Total = RM 620. The best part, u get to keep the baju la!!

Kesimpulannya... aku simpan semua baju kawin aku.. dr nikah ke sanding side aku ke baju bertandang! Wahh.. bley bukak butik kahwin dah pas nih.. Muahaha...

This is basically the design for us.

And.. This is the songket that we've bought!! I loooiiikkkee!!

P/s : Marcia jangan meroyan tgk hijau ye! Hehe.. kalo ko nk dunia penuh kehijauan, sila datang kenduri belah Zam nnt! Hahaha....

5 comments:

eZa said...

adoiii. x saba aku nk tgk sume2 nye ;)

Aida said...

hmmm ... green ekk .. cantik kan .. sukerrr lah .. cepat skit bulan 4 .. tak sabar ni ..

Marsha~ said...

nguahaha.. baru nak meroyan tapi dah kena sound.. mmg meletops ini hijau. mak jelessss hokay

gee carmen said...

haishsss.. pasni u kene melaram laaa ngan semua baju2 kawen tue... agagagagaa. takpon sewakan kat orang? ahahahaaa.. bisnes2 beb!! bukak butik je lah pas kawen... amacam??

hidden.wing said...

cantik :)