Sunday, December 21, 2008

Traumatized

Yes, I am in trauma. Trauma tgk jarum. It has been the toughest moments of my life ever!

Here is the chronological on how I ended up being warded at Pantai Medical Cheras.

Saturday 13th Dec : Petang tuh aku start rasa tak sedap badan. I took a nap. Malam tuh Encik Bab bawak g dinner. Pas dinner, things get even worse. Aku rasa pening. I ended up tido awal.

Sunday 14th Dec : I woke up with the fever is still there. Kepala rasa berat. I started to feel the pain dekat my gums which I thought its a toothache. I took painkillers and tried to sleep but I've failed. The whole day I couldn't get up and kept on moaning coz I juz couldn't take it anymore. Aku cuma bertahan dgn painkillers. Mana ada klinik gigi yg bukak on Sunday?

Monday 15th Dec : I woke up with a swollen face on the left side of my cheek!!!! Eeuuuwww!! Mama asked me to go to the hospital. Tp aku masih berdegil. Pas amik painkillers and tuam muka dgn ice, I managed to get a sleep. Bila bangun jek dlm kol 2 pm tuh, aku start rasa sakit balik. And badan aku masa tuh tersangat panas. I sweat like what only. Mama called Encik Bab and asked him to take me to the hospital since dia tak berjaya nak suruh aku. Encik Bab sampai at 4 pm. He straight away carried me to the car and off we go to Pantai Medical Cheras. I wanted to go to Gleneagles at first tp cam tak tahan sgt sakit tuh so pegi yg dekat jek.

Sampai jek PMC, aku terus di bawa ke Emergency Room. Doctor tye dah bape demam. I said 2 weeks. And without hesitate, he said, "U need to be admitted. U need to do the blood test. Ur face looks very dry and I need to dripped u with the water." Mamamia!

This is how I look masa kat Emergency room tuh. Senget sebelah muka aku.

My very first time kena dripped. Nampak darah tuh?? Sakit.

Pas masuk air, the docs sent me to the Xray room. Buat Xray kat dada and kepala. Then I did the Ultrasound. Gosh!!! All the processes ended at 630 pm which after that they brought me to the ward. My Encik Bab settled all the admission thingy. Sempat tuh requested for a single bed nye bilik. Haha.

Abu was the first to come la. Masa aku kat ER lagik. Pastuh dia ng Encik Bab aku sedap jek kutuk muka aku yg senget tuh. Siap ckp beguk semua bagai. Sakit ati pon ada gaks.

Doc came and told me that I have a lung infection. Nasib baik bukan denggi or penyakit Ciku-kunyah-hape-tah. Full result hanye akan diketahui esok harinya.

Malam tuh plak, tpt my very first drip tuh just stopped taking the water. Staff nurse tuh ckp my urat is very small sbb tuh senang tersumbat. Sakit tau. So dia suruh tukar urat lain. So off we go to my left hand plak.

My 2nd jarum.

Tgh malam tuh, aku start rasa sakit balik kat muka aku nih. Aku mengerang sakit bagai nak rak. Encik Bab plak masa tuh kat Petronas sekejap sbb time tuh la plak kan harga minyak nak turun lagik. Nasib mama ada. Mama g jumpa staff nurse mintak pain killer sbb aku dah tak tahan sangat dah. Lega sekejap. Aku dpt tido.

Kol 3 am, Encik Bab g anto mama balik rumah. And by the time he got back, at 4 am, aku start mengerang sakit balik. Dia lah yg berkejar g panggey staff nurse mintak ubat tido coz aku mmg dah tak ley tahan to d max. Staff nurse dtg dgn doctor on duty that nite. Doctor tuh check aku nye demam mmg dah tinggi jugak la.. about 39 degrees. So he gave me 2 types of painkillers. 1 injection kat bontot and the other one needed to be insert inside my ass. Gilak. Nurse tu siap ckp ubat nih akan buat aku khayal.

Tah ape la aku merepek seblom aku tido tuh. Kesian Encik Bab. Dah ler dia tido kat atas lantai tuh jek beralaskan comforter, kena plak dgr aku dok merepek tah hape hape.

Pagi Selasa 16th Dec : Derang amik darah aku lagik kat sini.

Results came out. It turned up that I got sinus + pneumonia. Kuman sinus tu yg attack my gum nye nerves smp senget muka aku. Lung infections tuh pneumonia la. And from the ultrasound result, they detected ada sumthing kat dlm perut aku near my ovari. At first doc kata it could be rectum (ye kot aku eja nih) sbb aku tak buang air besar for 2 days. So aku kena buang air dulu tgk ada sakit lagi tak kat situ. Else I need to go on a CT scan.

Ieza, Aida and Eza came today. Half of my staff pon dtg ari nih. Bengkak kat muka aku dah turun sket ari nih.

Jarum kedua mengalami kesangkutan lagik. Nurse suruh tukar urat lain lagik. Same hand. Aku lupa nak amik gambo plak kali nih.

Aku di suruh berpuasa bermula jam 12 pm.

Rabu 17th Dec : Doctor suruh aku g buat CT scan coz I still felt the pain. Patutnya aku buat CT scan pagi tp sudah nye kol 130 pm baru masuk. Lapor giler. Dah ler derang suruh aku minum air hape tah bergelas-gelas then suruh aku tahan pee aku. Gilak.

Masuk bilik CT scan ni ada kejadian ngeri berlaku. Dah le sejuk gile bilik tuh. Dgn aku yg menahan pee lagik. Pastuh bley plak nurse pompuan g break jap n yg tinggal doc laki tuh jek. Dia tye aku nak tunggu ke nak proceed jek suruh dia buat. Sbb ada ubat yg nak kena masuk ikut bontot. Aku ckp aku nak tunggu. Terpaksa la tahan pee and tahan sejuk. Nasib baik tak lama, about 5 minutes tuh ada nurse pompuan dtg. Dia nak masuk kan ubat tuh kat dlm my S. Yg tak ley blah tuh bila dia ckp... "Dik, ubat ni nnt akan buat adik rasa nak *yak yak* so tahan sket ye."
Just imagine, dgn bilik yg sejuk giler, dgn aku kena tahan pee pas tuh nak tahan yak yak. Great kan?

Pas masuk ubat kat my S tuh, doc tu dtg and ckp dia nak drip ubat ape tah masuk. Perggh!!! Sakit dia lagik dahsyat dr masuk air or antibiotic tuh. Masa ni dpt tahan lagik. But masa 2nd round of the CT scan, aku dah tak ley tahan lagik sakit dia sbb aku dpt rasa kan sakit tuh dah almost nak reach my siku. Aku jerit SAKITTTTT!!! Doc tuh terus cabut drip tuh. Nasib baik aku tak ter wee wee and ter yak yak time tuh.

Pas abih CT scan, doc tuh suruh rileks jap before proceed to ultrasound. Aku ckp bley aku g toilet tak. Dia ckp tak. Dia ckp senang nak detect the tumor if perut tuh tengah berair.

Went off to the ultrasound room. Tup tup ada plak org dlm tuh tak settle lagik. Nak kena tunggu lagik!! Lps ultrasound tuh, aku terus g toilet. Then baru jumpa doctor balik. Doctor ckp there's a tumor in both side of my ovary. 1 is big and 1 is small. She is not sure what it is so I have to refer to the gynae.

Tinggal lah aku dgn bermacam-macam persoalan. My fever is alot better dah masa nih. Muka pon surut dah. But I still could chew too much.

My 3rd jarum tuh stuck plak. Bengkak tangan aku macam belon dah. Nurse nak kena tukar urat lain lagik. Nurse tuh siap sound, ari-ari awak nih kena tukar urat. Haha.

My 4th spot. Harap jarum jek dpt masuk but the antibiotic doesn't go in. Kena tukar lagik. Yg bulat tuh kesan lebam yg 1st jarum. Itu jek 1-1 nye kesam lebam kena cucuk. Mungkin 1st time kot.

My 5th jarum was the middle one. Yg right side near thumb tuh yg the 3rd one.

Khamis 18th Dec : Tumor detected tu is confirmed a fibroid. On my left side right under the uterus. Yg right side tuh tiada apa2. The fibroid size is 6cm X 7cm. Besar buah orange. Surgery need to be done. Tp aku tye doctor tuh is it urgent ke tak. Doctor ckp tak. Doctor kata bley postpone la. (Aku bagitau doctor yg aku nak kawin lagik 3 bulan). Thank God.

Doctor told me that I can be discharge by Friday. Jarum ke 5 kat tangan aku tuh stuck. Nasib baik doctor tuh ckp dah tak payah nak masuk antibiotic. Dia akan bagi yg telan punye.

Finally I am the jarumless person.

Friday 19th Dec : Sejak dr pagi aku dah excited nak balik. Tp accounts dia tersgt lah lembab nye. Kol 230 pm baru settled. Luckily I have my insurance covered 80% of the total bill. My total bill was about RM 5K. Aku kena bayar dlm RM 1.2K which is claimable kat office nnt.

Kesian Encik Bab aku yg kena teman aku kat spital memlm. 4 nites dia tido without tilam yg empuk. Mama plak amik shift jaga aku time siang. Sudah nye skang nih mama plak tgh demam. Encik Bab plak asyik sakit kepala. Tak cukop rest jaga aku la tuh. Sayang sgt kat Encik Bab aku yg sanggup susah payah jaga aku.

Isnin ni aku nak g jumpa doctor. Tak sure bile masuk office balik. Aku dah bley bayangkan berapa byk keja aku yg dah terbengkalai nih.

Semlm pagi aku bangun tgk nikah dia. Chantek make up Ekin. Simple and looks natural. Hantaran dia sgtlah meriahnya dgn bebunga sampai tak nampak apa dlm dulang tuh.

Aku nk sambung berehat.

5 comments:

+miss s.y.a+ said...

laaaa..dok spital ke? awat cheq tak tau (klu tak dpt la buah2an tempatan :P)...adehhh..lame tu dok spital..hopefully dah sehat abes la yek..take care..

Faiza & Fashion said...

take care darling..dont work too hard..kesihatan no 1 ok!

Marsha~ said...

adussshhh... ngerinya bab2 masuk antibiotik pakai drip ni.. kesian kau nok, sana sini kena cucuk.. rest byk2 ye.. moga cepat ssembuh.

Nurmala said...

yang, naper tu?? adeh..take care tau..

= eh..mana ada berseri²..kalau x mekap, harus la pucat lesi jugak tau kita nih

eZa said...

babe! take good care of yourself k...